fbpx
costica chisleag fotograf falticeni

Încondeierea ouălor. Tradiție și rafinament

Cu ocazia unei vizite prilejuită de Clubul Fotografilor Suceveni și Bucovina Fotogenica, la Muzeul Oului din Vama, am fost plăcut surprins de câteva aspecte legate de arta încondeierii oului, la care eu personal nu m-aș fi gândit înainte. Vi le împărtășesc și vouă în speranța că vă vor trezi interesul, nicidecum cu intenția de a  elucida subiectul.

În primul rând, mi s-a spulberat o prejudecată nepermisă: eu credeam că fenomenul este specific românesc. Nici pe departe. Fenomenul are o răspândire mult mai mare. El se regăsește la toate civilizațiile importante, din toate timpurile. Ceea ce este specific românesc, din ce am observat eu, este aspectul puternic stilizat și simbolic al elementelor grafice folosite.

Muzeul dispune de o colecție impresionantă de exponate, culese din toate zonele lumii. Ele sunt grupate pe teme și zone geografice care nu lasă loc de confuzii. Oricum, un ghid al muzeului ne-a oferit cu multă căldură îndrumări profesionale de excepție.

Al doilea lucru care m-a impresionat, în cadrul colecției autohtone de ouă încondeiate, a fost bogația elementelor grafice folosite la decorare. Țăranul român a pictat pe ou întreaga lui viață, întregul lui univers: unelte, elemente din natura, figuri geometrice, simboluri. Acestea au ajuns la noi nu înscrise pe ziduri de granit, ci pe coaja firavă a unui ou.

Un alt aspect ce merită menționat este legat de alegerea culorilor folosite la încondeierea oului. Specific zonei Vama din Bucovina este folosirea în mod tradițional a trei culori: galben, roșu grena și maro închis. Ele sunt culori de pământ, obținute din produse vegetale, prin tehnici străvechi. Interesant este că aceste culori împodobesc de asemenea camășile, catrințele, ștergarele și covoarele din gospodăriile tradiționale. O unitate de gândire și simțire leagă aceste meșteșuguri ca și când toate ar fi opera unui singur om.

Ultimul aspect pe care vreau să-l subliniez ține loc și de concluzie: universul spiritual al oamenilor de la sat este incomparabil mai bogat decât foloasele materiale pe care modernitatea ni le pune la dispoziție. Nu zic să renunțăm la ele, dar să nu uităm lucrurile cu adevărat importante.

Îndemnul meu prietenesc este ca atunci când sunteți prin frumoasa Bucovină, să treceți pragul muzeului, pentru a vă bucura de minunatele exponate.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/costi/public_html/costicachisleag.ro/wp-includes/functions.php on line 5349